FİZİKTEKİ BÜYÜK HATA

Geçmişte Elektromanyetik Teori inşa edilirken çok önemli bir konu gözden kaçmıştır. Oluşan eksiklik nedeniyle Elektromanyetik Teori birbirine göre hareketli referans sistemleri arasındaki elektromanyetik etkileşimi doğru bir şekilde ifade edememektedir. Yapılan hatanın nerede olduğunu burada bütün açıklığıyla size göstereceğim.

TOP VE LAMBA

Oynat butonuna bastıktan sonra, fare ile lambayı sürükleyiniz. Göreceğimiz gibi lambadan çıkan ışıklar, lambanın o andaki konumu ile topu birleştiren düz çizgiyi takip ederek topa varmaktadır. Lambadan çıkan her ışık için bu durum tekrarlanmaktadır. Topun referans sistemine göre, ışıkların topa doğru gelme hızı daima c dir dersek olayı anlatmayı tamamlamış oluruz. 

Bu animasyon doğru mudur?  Elbette ki doğrudur. Bildiğimiz kadarıyla başka türlü olma şansı yoktur. Bütün bilgilerimiz bu animasyonu doğrular yöndedir.

ANCAK BENİM BURADA BİR KONUDA İTİRAZIM VARDIR.  Bir sonraki animasyonda itirazımın hangi noktada olduğunu açıklayacağım.

İTİRAZIM NEDİR?

Olayın daha iyi görülebilmesi için, buradaki animasyonu topa doğru giden ışıkları birer birer gidecek şekilde oluşturdum. Bir ışık topa vardığında bir diğeri yola çıkmaktadır. Animasyonu başlatalım ve ışığı fare ile sürüklemeye devam edelim.

Burada sorum şudur; TOPA DOĞRU GIDEN IŞIK İLE LAMBANIN BİRBİRLERİNE GÖRE OLAN HIZI NEDİR?

 

Lambanın ve ışığın birbirlerine göre hızlarının c olmadığını ve olamayacağını buradaki animasyonda açıkça görüyoruz.  Hatta şöyle yapabilirsiniz, lambayı topa giden ışıkla aynı yönde ve aynı hızda sürükleyiniz. Bu taktirde ışığın ve lambanın birbirlerine göre hızları sıfır bile olur. 

"Tamam, evet haklısın, lambaya göre ışıkların hızı c değildir, ne var bunda?" diye düşünebilirsiniz. Ama böyle düşünmeniz problemi çözmüyor. Çünkü problem fiziğin kendi içindedir ve gerçekten çok büyüktür. Çünkü, "Relativite Teorisi bütün referans sistemlerine göre ışığın hızının c olması gerektiğini söyler". Yani Relativite Teorisine göre, ışığın ve Lambanın birbirlerine göre olan hızları c dir ve ne yaparsanız yapın bu durumu değiştiremezsiniz. Dolayısıyla, rahatlıkla bana şöyle bir itiraz  yapabilirsiniz: "Bu yalnızca bir animasyondur ve fiziğin gerçeklerini göstermemektedir". 

Şaka değil durum gerçekten böyle, koskoca profesörlere, doktorlara, hocalara buradaki durumu gösteriyorsunuz, anlatıyorsunuz, adamların kılı dahi kıpırdamıyor. Sizi cahil ve fiziği hiç bilmeyen bir insan yerine koyuyorlar.

Bir an için onların haklı olduğunu var sayalım. Ama benim şu soruyu sormaya hakkım yok mudur? Hareketli bir hedefe doğru giden ışığın hızını ölçtünüz mü? Ölçtünüz de bana öyle mi cevap veriyorsunuz? HAYIR, BU ÖLÇÜM ŞİMDİYE KADAR YAPILMAMIŞTIR. YAPMADINIZ.

Dolayısıyla, "ışığın ve Lambanın birbirlerine göre olan hızları her durumda c dir" şeklindeki bir söylem sadece bir varsayımdan ibarettir. Geçmişte Elektromanyetik Teorinin temelleri atılırken gerekli ölçümlerin hepsi yapılmadan "herhalde bu böyle olmalıdır" diye karar verilmiştir. Verilen bu kararın gerçekle en ufak bir ilişkisi yoktur. Günümüzün fizikçileri de bu varsayımı sınamadan, kontrol etmeden kendi gerçekleri olarak kabul etmişler, bugüne dek sürdüre gelmişlerdir. Mesele budur.

Hareketli bir hedefe doğru giden ışığın hızının ölçülmesi neden önemlidir?

Galilei Relativite prensibi şunu söylemektedir: Birbirine göre hareket halinde olan iki referans sistemi düşünelim. Fizik yasaları açısından, bu iki referans sisteminden hangisinin hareket halinde olduğu, hangisinin durduğu önemli değildir. Ortaya çıkan sonuç her bakımdan birbiri ile özdeş olmalıdır.

 

Burada bir önceki animasyona  Galilei Relativite Prensibi uygulanmıştır.

Beyaz çerçeveli kısım içerisinde; 

Üstte lamba hareketli- top hareketsizdir, 

Altta lamba hareketsiz-top hareketlidir. 

Animasyon oynatıldığında, her iki durum birbirleriyle an ve an karşılaştırıldığında ortaya çıkan sonucun tamamen özdeş olduğunu görüyoruz. 

Galilei Relativite Prensibi ile eşitliği sağladığımıza göre, alttaki durumu dikkate alalım. Durağan durumdaki bir ışık kaynağı eğer hareketli bir hedefe ışığını gönderiyorsa,  ışık kaynağının ve gönderdiği ışığın birbirlerine göre hızı c olmayacaktır. Böylelikle nasıl bir ölçüm yapmamız gerektiğini görmüş olduk. Hareketsiz bir kaynaktan, hareket halindeki  bir hedefe gönderdiğimiz bir sinyalin hızını ölçmemiz bizi doğru bilgiye ulaştıracaktır.

"Bütün referans sistemlerine göre ışığın hızının c olması gerektiği" şeklindeki düşünce yanlıştır. İsterseniz buna inanmaya devam edebilirsiniz ama en ufak bir şansınız bile yoktur. Ölçüm yapıldığı zaman Alice Yasası ve (c+v) (c-v) matematiği kesinlikle galip gelen taraf olacaktır.

Şunu da anlamak gerekiyor ki, Elektromanyetik Teorinin Temelleri 1850 yıllarında (Maxwell) atılmıştır. Albert Einstein 1905'li yıllarda Relativite Teorisini yazmıştır. O tarihlerde böyle bir ölçümü isteseniz de yapamazdınız. Şu an dahi bu ölçümü yapabilecek üniversitelerin sayısı parmaklarımızın sayısından azdır. O yüzden geçmişi bırakalım ve bugün bizler ne yapabiliyoruz ona bakalım.

Kendinizi bir an önce Alice Yasasına taşıyınız. Fiziğin geleceği Alice Yasasının içindedir. Burada göreceğiniz animasyonlar yarınlarda fiziğin nasıl olacağını anlatan animasyonlardır. Onları dikkatli bir şekilde izlemenizi rica ederim.

Animasyon Listesi Sayfasına Geri Dön